عنبیه

۱۴ خرداد ۱۳۹۷

عنبیه بخش رنگدانه دار چشم است. مردک در وسط عنبیه و صلبیه  کنار آن واقع شده است. قرنیه روی عنبیه را پوشانده است ولی چون شفاف و بدون رگ است دیده نمی شود. عنبیه بخش رنگی پشت قرنیه است که رنگ چشم افراد را تعیین می کند. عنبیه به رنگهای مختلف مانند آبی، سبز، قهوه‏ای، عسلی وغیره می‏باشد. عنبیه در پشت قرنیه قرار گرفته‌است. عنبیه دارای دو سطح جلویی (قدامی) و پشتی (خلفی) است. سطح جلویی آن به طرف قرنیه بوده و کمی محدب است. سطح پشتی کمی مقعر و کنار خارجی آن مجاور و چسبیده به جسم مژگانی است و قسمت مرکزی آن روی عدسی قرار دارد. این پرده فضای میان عدسی و قرنیه را به اتاق‌کهای جلویی و پشتی تقسیم می‌کند که از مایع زلالیه پر شده اند. اتاقک جلویی در جلوی عنبیه واقع شده و حد جلویی آن سطح پشتی قرنیه و حد عقبی آن سطح جلویی عنبیه و قسمتی از سطح جلویی عدسی است. اتاقک خلفی در پشت عنبیه است.

 

 

وسط عنبیه سوراخ است و این سوراخ مردمک نام دارد. مردمک به شکل روزنه‌ای است که نور از آن داخل چشم می‌گردد و این دریچه مقدار نور را تنظیم می‌کند یعنی هر وقت که محیط روشن‌تر و پرنورتر باشد مردمک چشم تنگ‌تر می‌شود و برعکس، در نور کم گشادتر می‌شود تا نور کافی به داخل چشم نفوذ کند.

ماهیچه‌های موجود بافت عنبیه با انقباض و انبساط خود در برابر نور شدید یا کم، موجب تنگ و گشاد شدن مردمک می‌شوند. این عمل تحت اثر اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک صورت می‌گیرد.